Mobirise

Основни Грижи

Основна съставка от диетата на зебровата амадина са семената. Смеските предназначени за дребни птици, които се продават по магазините, са много добри и подходящи. Закупените семена непременно трябва да са пресни, затова не се запасявайете с големи количества, а вземете толкова, колкото ще са Ви нужни за един месец.

Хранилката за семена дръжте винаги пълна. Птиците трябва да имат постоянен достъп до храна и при затлъстяване не бива да се оставят да гладуват, а трябва да им се осигурят условия за повече физически упражнения.
Освен семена амадините обичат много свежа, зелена, растителна храна - листа от глухарче (радика, млечка), живовлек, стайна традесканция, зелеви или цвеклови листа, маруля, спанак, филизи от просо, пъпки от овошки и др. Внимавайте растенията, които им предлагате да не са третирани с химикали и не прекалявайте с чушките и зелето.

Вероятно знаете колко важен за птиците е калцият. Черупката на кокоше яйце е добър източник на този елемент. Обаче преди да я предложите на финките я преварете или загрейте за няколко минуте в микровълнова фурна. Друг вариант за калциево хранене са натрошените рибени кости и мидените черупки. Каквото и да изберете, гледайте то да е винаги на разположение на амадините.

Може би Ви е добре известно, че всички птици се нуждаят от пясък за храносмилането. Той е следващата задължителна точка в програмата. Също както семената, така и пясъкът може да бъде закупен от магазините. Спрете се на такъв, който съдържа минерали, мидени черупки и дървени въглища. Това ще осигури безпроблемното храносмилане на Зебровите Ви амадини.

Изхранването на финките не представлява трудност, защото те ядат доста неща. Можете да импровизирате с пресни продукти от Вашата кухня - студени зеленчуци, царевични трохи; стъргани ябълки, круши, моркови; прясно, варено или печено цвекло; пъпеш, портокал, грозде; сладки месести пиперки, тиквички, краставици, диня; натрошена бисквита, натопена в мляко, настъргано варено яйце, прясна несолена извара, мляко на прах и др. Изключително полезна е живата храна - брашнени червеи (с размачкани главички), антихреи, едри насекоми (хлебарки, скакалци, щурци, водни кончета, мухи и др.). Доста често развъдчиците поръсват обикновената храна с прах от изсушени и счукани насекоми (изкуствено развъдени), с прах от дафнии или с изсушени и стрити скариди и др.

Както виждате изборът е голям, а това допълнително Ви облекчава при отглеждането. Давайте прясна храна и отсранявайте остатъците от старата своевременно!

Без вода някои видове финки могат да издържат до два дни! Но все пак е добре всекидневно да им се предлага студена прясна вода. Поилката задължително трябва да е дезинфекцирана и периодично да се почиства.

ДВЕ ПОЛЕЗНИ РЕЦЕПТИ ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕ НА МАЛКИ:
Яйчен пастет - от разбит суров жълтък или цяло яйце с малко захар (по-добре с мед) и сварено (или попарено) изсушено просо (или лющен овес) се овалват зрънца, които се посипват с трохи от счукан сухар или се потопяват в прясно мляко.

Смес от влажна храна (изключително подходяща след излюпването):12 по-ронливи бисквити се счукват или се смилат. Прибавят се ситно настъргано варено кокоше яйце, равно количество (около пълна супена лъжица) прясна несолена извара, ситно настъргани неголям морков и средно едра ябълка, средно голям варен картоф, също настърган, супена лъжица варен ориз и чаена лъжичка ситно смлени орехи. Сместа се обърква добре - да е мека и пръхкава. Количеството е достатъчно за 50-60 птици за 2 дни. Съхранява се в хладилник.

На подрастващите може да се дава и мека храна - каша, както някои практикуват за малките канарчета - натопена в мляко кифла или каша от овесени ядки, пюре от картофи с мляко, със сухарени трохи или галета и др.

Добрата разнообразна диета и пресните семена осигуряват в достатъчно количество нужните витамини. За съжаление не са известни точните диети за всеки вид от финките в естествени условия. За това е добре на птиците, които сме избрали за отглеждане, да осигурим достъп до всички витамини, за да предотвратим евентуални дефицити, водещи неминуемо до болестни състояния. Витамините са изключително важни по време на размножаване. Освен в храната витамините могат да се предлагат като добавка към водата. Това е най-сигурният начин за витаминозно хранене. При него обаче съществува и риск, защото се създава идеална среда за появата на различни микроби. Така, че ако изберете именно този начин, не оставяйте водата при амадините за повече от 6-8 часа (при високи температури на помещението и за по-кратко). Друг вариант за витаминозно хранене е прибавянето на витамини на прах към меката храна. Разнообразието от витамини е голям. Някои от тях са много скъпи. Изборът е ваш.

Моят личен съвет към Вас е първо да се постараеете да осигурите на любимците си разнообразно меню и едва когато това се окаже непосилно, прибегнете до витаминозното хранене, което в никакъв случай не е най-добрият вариант при отглеждането.

Ако отглеждате амадините си навън и те имат достъп до слънчевата светлина, друга не им е нужна. Просто им предложете и сенчесто местенце в кафеза или волиерата, а за останалото ще се погрижат сами. В случай че отглеждате любимците си в затворено помещение трябва да знаете две неща. Стъклото на прозорците Ви филтрира ултравиолетовите лъчи на слънцето, а те са основното средство за синтеза на витамин D (витамин D3 се осигурява от диетата). При това положение трябва да си набавите флуорисцентна лампа с пълен спектър, която да предложи нужните лъчи. Много хора, развъждащи канарчета, от години успешно прилагат обикновени електрически крушки, но предимството на по-горе споменатите лампи е, че при тях цветовете от оперението на зебровата амадина изглеждат естествени. Количеството на светлината преценете на око според размера на птичето "жилище". Дневната дажба от светлина е 12-14 часа, а през размножителния период тя плавно трябва да се покачи до 16-17.

Къпането не е само забавление за птиците. То е важно за здравето им. Когато една амадина се къпе, тя се грижи за качеството на перушината си. Забележете, че след като привърши с банята си, всяка птица се отърсва старателно от водата.Това помага на всяко перце да си пасне на мястото. За да накарате финките Ви да се изкъпят, поставете плитка ваничка с хладка вода на дъното на кафеза (волиерата). Останалото ще свършат сами и то с огромно удоволствие. Веднага след като приключат с къпането, извадете ваничката, за да не пият вода от нея.

Ако не отглеждате амадините си във волиера с твърда настилка, естествена почва и клонки, съществува голяма вероятност ноктите им да израстат твърде големи и те да се закачат нейде из кафеза. Резултатът може да бъде счупване, кървене или дори смърт. За да предотвратите това, преглеждайте дължината на ноктите им. Щом пораснат прекалено, ще трябва да ги изрежете (ползвайте нокторезачка). Хванете птичката и я дръжте нежно, но решително. Подложете с пръст крачето й и отрежете ноктите (обикновено не е нужно всичките да бъдат подрязвани). Внимавайте много да не ги изрежете твърде дълбоко и да прекъснете някоя веничка. Зебровите амадини са крехки същества и не понасят дълго кървене, така че при подобен инцидент спрете кръвта възможно най-бързо. Водете се от поговорката: Три пъти мери - един път режи.

Има много неща, които могат да Ви послужат при покриването на пода на кафеза (волиерата): обикновена хартия, вестници, борови листа, почва и др. Много удобно е поставянето на няколко слоя вестници като при почистването (веднъж седмично) се отстранява горният. По този начин пестите време. Ако броя на птиците е голям, добре е почистването да се извършва по-често. При размножаването птиците прекарват повече време в люпилките (излизат единствени да се нахранят и пият вода) и за да не ги карате да напускат гнездото си често, почиствайте по-рядко. Можете да поставите чистия вестник върху стария. Препоръчително е, когато освобождавате клетка за следващо ползване, да я дезинфекцирате.

© Copyright 2007-2021  TO ЕООД 

Designed with Mobirise - Try it