Mobirise

Мутации

Посещението на един обикновен магазин за домашни любимци няма да ни убеди в това, че съществуват над тридесет различни мутации на Зебровата амадина. Нормалната птица има сив гръб, оранжева човка и крака, ръждиви бузи и ръждиви слабини на бели точки (последните два белези липсват при женската). Задължително е присъствието и на черна "сълза". Мъжкият има и черно райе под човката си.

От тук майката природа е взела основните цветове за своята палитра и е превърнала Зебровата финка в свое платно. Макар че са се запазили главно бялото, кремавото, черното или жълтокафявото, начините по които могат да бъдат съчетани замайва умовете на собствениците им. Много от тях години наред работят над създаването на мечтаната от тях птица.

В повечето случаи мутациите се появяват в две разновидности - светла и тъмна. Всяка от тях си има свои привърженици. За начинаещите развъдчици е забавно след кратко проучване да се впуснат в диренето на "тяхната" птица сред многото разновидности.

Най-честата мутация е пъстрата. Тя има бели кръпки навсякъде по тялото си. Обикновено коремчето на тази птица остава бяло както при повечето мутации, обаче се случва бели да бъдат и гърдите и корема. Пъстрата Зебра може да бъде обилно пъстра, което ще рече с над 40% белези по тялото, или леко пъстра. От всички разновидности тази е най-обикновената. Забавното при нея е, че едва ли ще намерите две еднакви Пъстри зеброви финки.

По-долу виждате няколко линка, които водят към снимки и кратки описания на по-известните мутации сред зебровите амадини. Горещо Ви препоръчвам да ги разгледате, за да се убедите колко красива може да бъде една такава птица.

Черногръда зеброва амадина

Тази мутация е една от двете познати в света разновидности, чиито размери, форма и шарка се променят при различните птици. Перфектният Черногръд мъжкар има голяма тъмна черта на гърдите, която се свързва с петната на бузите. Последните също са с големи размери (два до три пъти спрямо обикновените) и продължават чак зад гърба и главата. Оперението отстрани на халбоците е почти уникално по рода си с удължени бели петна наместо стандартните точици. Задницата и опашката са богато кремави и при втората липсват нормалните за обикновената Зеброва амдина бели и черни цветове. Тази мутация е красива, много разнообразна и високо ценена. Женските са твърде близки до обикновените, но при тях отсъства черната сълза, а и оцветяването на гърдите, бузите и задницата е по-бледо.
Черногръдата мутация е рецeсивна.
Черногръда кестенява зеброва амадина
Черногръда светлогърба зеброва амадина

Бяла зеброва амадина

Бялата зеброва амадина е една от най-рано появилите се мутации в изкуствени условия. Точният й произход не е известен. Тя е рецесивна мутация. Лишена е от всички белези и цялата перушина е бяла. Запазен е цветът на човката, тъмните очи и оранжевият пигмент на краката. Човката остава единствения белег, по който белите мутации могат да бъдат полово разграничени. Мъжките са с тъмночервена, а женските с оранжева човка. Цветът на очите може да варира от тъмнокафяв до червеникаво кафяв. Тази разлика е рефлекс от потеклото на Бялата Зебра. Например, Бяла с тъмни кафеви очи е вероятно потомък на сиво родословие, докато Бяла с червеникаво кафеви очи е потомък на бежово родословие. Цветът на очите може по-лесно да бъде определен при наскоро излюпилите се Бели Зеброви пилета. С нарастване на възрастта това става по-трудно. Много от хората развъждащи амадини, щом забележат бели пиленца с розово-червени очи решават, че са получили Зебра Албинос. В действителност шансът да попаднете на истински Албинос е много малък. Тези пилета по-късно си израстват като обикновени бели мутации от бежов произход. Истинската Зебра Албинос е отбелязана като съществуваща, но очевидно тя е много рядка. Никога не съм я виждал на снимка нито пък по пазарите. Тя не е твърдо установена мутация. Истинската Бяла Зебра често показва тъмни петна по шията и гърба. Това особено важи за тези със сив произход. Понякога със смяната на перушината петната изчезват, но повечето пъти остават като постоянен белег. В миналото често се е препоръчвало Бежовите Зебри да се кръстосват с Бели, с идеята че тъмните петна ще избледнеят в сравнение с Белите амадини от сив произход. Но дори и тогава "Бежовите" Бели Зебри запазват бледите си жълтокафеви или кремави петна по горната част на тялото си. Петната са нежелана особеност, която за съжаление е много трудно да бъде отстранена. Дори и съчетаването на две много добри Бели Зебри не носи гаранции, че малките им няма да са носители на досадните белези. Странното при Белите Зебри е, че много от тях отглеждани специално за изложби са всъщност Пъстри Зебри, чиито петна обаче са само бели. Бялата Пъстра Зебра няма петната, за които по-горе стана въпрос. В действителност всички Бели Зебри, които се показват днес по изложбите, представляват Бели Пъстри, а не оригинални Бели мутации. Трудно е визуално да бъдат разграничени едните от другите. Когато обаче бялата птица се кръстоса със Сива или Бежова Зебра, веднага си проличава произхода й.

Чернолика зеброва амадина

Тази мутация е напълно различна от черногръдата. Поради близостта в имената им често пъти сред развъдчиците (не добре запознатите с особеностите на тези две разновидности) се получават обърквания. При Черноликата мутация цялата лицева част, почти целите гърди и долните части на тялото са черни. Хълбоците често пъти са кестеняво червеникави с малко бели точици (те могат да отсъстват и напълно). Извънредно черните представители на тази разновидност понякога биват представяни като Черни Зеброви амадини (Black-bodied Zebra), но това е погрешно, защото те не са отделна мутция, а само птици с преобладаващ тъмен пигмент с напълно черни долни части на тялото. Черноликата амадина е една от няколкото мутации, чийто произход може да буде търсен сред дивите птици, хващани и доставяни за изкуствено отглеждане в Австралия. Тя минава за доминантна, но в същност е недовършена такава. Какво ще рече това - ако съчетаете две такива птици голямо количество от малките им могат да са съвсем обикновени и да не са носители на белезите на Черноликите си родители.
Чернолика зеброва амадина
Чернолика зеброва амадина

Портокалогръда зеброва амадина

Портокалогръдата финка е една от най-интересните появявали се някога. Първата от тях е открита от Paul Chabot в магазин за домашни любимци в Белгия през 1978 г. Той се захваща със задачата за повторното й създаване и стабилизирането й. Черните гърди при нея са заменени с оранжев пигмент. Той покрива също шийката и опашката. Мъжката Портокалогръда амдина от средна величина не е напълно освободена от черните белези на гърдите, но основният им цвят е оранжев като черното представлява малки ивички на фона на останалите ярки пера. Истински хубавата мутация обаче е с напълно портокалови гърди. Останалите основни цветове са или сиви, или бежови. Най-красиви са разбира се вторите (Fawn Orange Breasted), може би заради липсата на черен пигмент. Тази разновидност предлага безкрайни и невероятни възможности за получаването на редки и необикновени комбинации с други мутации. Тя е рецисивна и се разцепва в съчетание с нормалната сива зебра. Сплитовете й често са визуално различни и показват оранжево оцветяване на такива места, които не са харктерни за чистата Портокалогръда финка. Трябва да се отбележи, че Портокалогръдата зебра не е трудна за получване, но двойките се размножават необяснимо трудно. Вероятно най-търсената комбинация е тази между Портокалогръда и Черногръда амадини. Резултатът е впечатляващ - птицата има големи оранжеви бузи и още по-голям оранжев белег на гърдите.
Портокалогръда кестенява бежова зеброва амадина
Портокалогръда зеброва амадина

Кестенява зеброва амадина

Цветът на тялото на тази птица е бял или подобен на слонова кост. Мъжкият има типичните за Зебровата финка белези на гърдите, петна на бузите и оцветяване на хълбоците, но те са значително размити в сравнение с обикновената амадина. Женската е бяла с характерната черна сълза под окото. Младите пилета са също бели и в началото с черни човки. Развъдчиците в САЩ могат да се похвалят с великолепни мъжкари от тази разновидност с красиви оранжеви петна на бузите. Европейските Кестеняви амадини са подобни на тези отвъд океана, но те определено са с кремав цвят на тялото, който издава произхода им от Бежовата Зеброва Финка. Птиците от тази мутация са много атрактивни. Женските са често срещтани в колекциите с бялото си телце, черната сълза и едва доловимите сиви белези по главата и опашката. Когато малките се покрият с пера те лесно се познават, защото са предимно бели, със сиви главици и опашки и черни човки и сълзи. Континенталната разновидност е резултат от Бежова и Кестенява комбинация от по-горе споменатата мутация. Тя е сравнително голяма птица и доста атрактивна. Британците не харесват кремавия й цвят, но европейците го предпочитат.
CFW
Кестенява бяла зеброва амадина

Isabel (или Florida Fancy)

Произходът й е загадка. Американското й име сочи, че тя би трябвало да идва от Флорида, САЩ. Европейското й име обаче е Isabel или "Hellbrust", което ще рече светлогръда. По всичко личи, че тази мутация се е появила по едно и също време на различни места по света. Без значение как ще ги назовем тези птици са страшно красиви. Перфектната Isabel има почти бяла горница (глава, гръб, криле и тн.), бели гърди без следа от каквито и да било белези и ярка тъмножълта (биволска) долница от гърдите до края. Петната на бузите и оцветяването на хълбоците при мъжкия са запазени както при обикновените птици и точно това прави тази мутация поразителна. Женските са близки по цвят с мъжките и при тях отсъства оранжевото. Несъмнено най-удивителното при Isabel е липсата на черен пигмент.
Тази разновидност е рецесивна и това означава, че съчетана с обикновената Сива Зебра ще се получат обикновени птици, сплитове на Isabel. В действителност обаче една част от първото поколение на едно такова кръстосване е с нюанси на рецесивно Сребристо, а останалата е нормална. Вероятно едни от първите птици Isabel произхождат именно от много светла рецесивна Сребриста мутация. Тя предлага значително разнообразие от цветове, от много тъмни и нормално сиви, до изключително светлосребристи. Може би Isabel се намира на края на този спектър багри и когато се съчетае с каквато и да е друга разновидност, признаците на рецесивното Сребристо ще изплуват. И още нещо важно - Isabel получени от рецесивно Сребристо имат по-добри цветови показатели от тези с обикновени Сиви родители.
Погрешно е да се твърди, че при Florida Fancy отсъства маркера на гърдите. Нормално е той да не се вижда, но въпреки това той съществува. Как може да бъде потвърдено това? При кръстосване на Isabel с Портокалогръда амадина второто поколение е комбинация на двете мутации и младите Isabel имат оранжев белег на гърдите, който несъмнено потвърждава съществуването на този тип маркер и у родителите. При тях той е невидим, защото черният пигмент е силно потиснат за разлика от оранжевия, който в кръстоските лесно изплува. Тази черта на Florida Fancy позволява някои много интересни съчетания с Портокалогръдата, Черногръдата и Черноликата зеброви финки. От последните две тя може да усвои тъмната шарка и кръстосана с Портокалогръдата амадина да я прояви с оранжев пигмент. Така става възможна появата на Черногръда Isabel, позната още като Phaeo. При нея черното липсва, но затова пък оранжевите багри са в изобилие.

Чернобуза зеброва амадина

Произхода й не е ясен и точен, но може да се предположи, че се е появила между средата и края на 70-те на XX век. Тя е рецесивна мутация. Без съмнение това е една от зебрите, които най-лесно хващата окото. Това се дължи на черните петна при мъжкия и женската. Много е интересно и оцветяването на хълбоците при мъжкаря - тъмночервеникаво-черно с бели точки. При едни преобладава черният цвят, при други - червеникавият. Женската също като мъжкия има петна при бузите, но при нея те не са така силно изявени, а често пъти са на половина по-малки в размер.

Трудно е да бъдат различени полово младите чернобузи зебри, защото при първото си оперение всички са с черни бузи, но скоро мъжките получават характерната си украса на гърдите, а женските губят яркостта си по бузите.
Като цяло птиците от тази мутация са издръжливи и добри родители. Могат да бъдат комбинирани с други разновидности. Една от най-красивите комбинации е Чернобузата светлогърба амадина. Тази бледо оцветена в тялото птица демонстрира ярки, лъскави, черни багри.

Доминантна Кремава зеброва амадина

Доминантната кремава зеброва амадина е една от най-красивите птици с размита украса. Доминантната размита бежова амадиан (Dominant Creams) е близка до Доминантната Сребърна, но е със светъл кремав цвят на тялото, а не със сребрист. Мъжкарите запазват полово отличаващите ги бузи и хълбоци, но те са с толкова бледи багри, че са почти невидими. Това прави половата диференциация на тази мутация твърде трудна.

Разновидността е доминантна. Една такава амадина в комбинация с каквато и да е друга ще даде 50% Кремаво и 50% нормално поколение. Нормалната зеброва амадина не може да носи гена на Доминантната кремава.

Доминантна Сребърна зеброва амадина

Първата размита мутация е Доминантната Кремава. Тя се появява в Австралия в началото на 30-те години на XX век. Интересен е фактът, че една такава нова мутация се появява направо в цвят различен от сивия. Доминантните размити мутации не водят началото си от див вид за разлика от други разновидности. Първата Доминантна Сребърна амадина се появява в Европа през 1938 г. Мутацията получава голяма популярност и в края на 40-те започва широко да се отглежда във Великобритания. В САЩ често пъти за нея се говори като за Синя във връзка с тъмната Доминантана Сребърна финка, която често разкрива почти синьо-сиво оперение. Но "Синята" зебра в действителност няма син пигмент и едно такова понятие като "Синя зеброва амадина" е напълно погрешно, но то продължава да се употребява, вероятно с рекламна цел.
Уникалния цвят на тази мутация я прави неустоима за всеки познавач. Петната на бузите на мъжкия са много размити и варират от бледо оранжево и кремаво до сребристо-бяло. Тези птици могат да проявят цвят на тялото от тъмносив до много бледо сребрист.
Добрата Доминантна Сребърна амадина има сребристо тяло. Крилата, гърбът и задницата са изчистени от всякакви тъмни пигменти. Капката под окото и белезите по опашката се запазват. Гърдите също се различават, но единствено със съвсем по-леко тъмните си оттенъци на сребристо сиво от тялото. Долната част на гърдите и отверстието са светлокремави или тъмножълти или близки до белия цвят. Бузите са светлокремави или сребристо бели без оранжев пигмент. Хълбоците са в тон с бузите, като се допуска и съвсем лек оттенък на оранжево, но за предпочитане е блед прасков цвят или кремаво. Белите точици там остават видими. За женската също най-добрият вариант е сребристото сиво без тъмни пигменти и със запазване на белезите под очите и на опашката.
Както личи от описанието тази мутация е изключително подходяща за изложби, а още по-атрактивна става в комбинация със Светлогръбата амадина.
Сребърна зеброва амадина
Сребърна зеброва амадина

Бежовобуза зеброва амадина

Бежовобузата и сивобузата амадина се появяват в началото на 60-те години на XX век в Европа. На пръв поглед мутацията прилича на Florida Fancy. Често цвета на тялото й е подобен - ярък, почти бял, със богати тъмножълти долни части. Най-интересното е, че и при двата пола се наблюдава оцветяване на бузите. Те варират от тъмносиви, почти черни, до на половина сиви, на половина оранжеви или изцяло оранжеви. Трудно е да се направи разграничение между Сивобузата и Бежовобузата амадина. Вероятно става въпрос за една и съща мутация, но на различна основа; сеответно първата на базата на Сива зебра, а втората - Бежова зебра. Бузите на женсаката може да варират от тъмносиви до ярко бежови. Цветът на тялото и при двата пола се движи от почти бяло и сребристо до смесено сребристо-бежово. Някои от по-късните вариации на Сивобузата и Бежовобузата амадини са почти неразличими от Рецисивната Сребърна мутация и единствено резултатът от размножаването им може да даде точни данни за разновидността на родителите.

Тази мутация е доминантна. Лесно се развъжда и лесно увеличава броя си.

Светлогърба зеброва амадина

За първи път тази мутация се появява в средата на 50-те на XX век в Германия. 70-те започва развъждането им и във Великобритания, а през 1982 се внасят и в САЩ (от Германия). Светлогърбата зебра има размит цвят на тялото и дори гърдите и областта на отверстието са безупречно бели. Опашката и при двата пола е с ярки бели краски. Мъжкият има забележителни, ярки, кремави бузи и хълбоци, които го правят страшно атрактивен. Най-интересното е, че тъмният пигмент на гърдите и опашката се е запазил в пълния си блясък. Тези птици са често срещани по-изложбите, а немските Светлогърби амадини са едни от най-едрите зеброви финки въобще.

Безспорно сред най-удивителните мутации се нареждат Светлогърбата Сребърна и Светлогърбата Кремава. Доминантните от първия тип грабват окото с резкия контраст между бледия цвят на тялото си и запазените по него ярки черни маркери.

Пингвинова зеброва амадина

Тази птица съществува отдавна, но дълго време се е криела незабелязана сред многобройните си съжители в големите ята на зебровите амадини. Пингвиновата финка има тъмна горница като перата на на крилете и гърба са изпъстрени в сребристо-бяло. Горната част на гърдите и долницата са чисто бели (черният пигмент при мъжките в областта на гърдите напълно липсва). Бузите и хълбоците при мъжкия са ярко оранжеви. Женската е с бели бузи и долница. Тази мутация е рецесивна.

Phaeo Zebra Finch

Phaeo за няколко години се превръща в мания за Европа. Когато се е появила за пръв път на нея се е гледало с вниманието на една от най-трудно постижимите цветови комбинации в селектирането на зебровите амадини. Тя показва поразително съчетание на оранжево с бяло. Тази мутация не е отделна, а е удивителна комбинация на Черногръда и Изабелова зеброви амадини. Тя носи всички отличителни черти на Черногръдата зебра с тази разли, че при нея отсъства напълно черният цвят. Най-добрите представители на тази разновидност имат напълно оранжева глава в резултат на големи, слели се една в друга, бузи. Те не са трудни за размножаване и цветовете при мъжките варират различно, което значително затруднява получаването на птица с прецизна окраса. Женските Phaeo много си приличат с женските от Изабеловата мутация, но показват по-ярко тъмножълто по долницата, задницата и опашката си. Phaeo е разновидност, изключително богата на цветове, и като такава е много важна част от фонд "багри" за изграждането на други желани мутации. Тя е лесна за развъждане, но от нея много мъчно се постига екземпляр подходящ за наградите по изложби.

Прошарена зеброва амадина

Прошарената зеброва финка съществува от доста време, но е най-разпространена в Австралия, рядкост е за Европа, а в САЩ и Великобритания е непозната.

През 1959 г. господин Брус Рийд от Cammeray, Сидни, N.S.W. Австралия открива в търговското представителство на Хилтън Артур в Нюкасъл странно оперена женска зебра. Чрез селективно размножаване той скоро упява да получи от нея представители и от двата пола. Цветът на тялото бил обикновен - сив, но всички пера имали бели петна, от които птиците изглеждали сякаш поръсени с нещо. Женските пък носели сиви бузи. След дълги години на рзвъждане той преценил, че птиците могат да бъдат разделени на две групи - едните с бели петна, другите също с бели петна, но и с бели "шапчици".

Наследство:

В началото било разпространено мнението, че новата разновидност е рецесивна, но се появили доста странни случаи, които не потърждавали това схващане. Австралийският ветеринар Тери Мартин след проучване на случаи, потвърждаващи и рецесивния, и доминантния тип на мутацията, стигнал до хипотетичния извод, че е възможно за ефекта на прошарването да работят два гена едновременно.

Резултати от размножаването:

Тази разновидност не се размножава трудно и при отглежаднето й в повечето случаи знанията относно рецесивните гени вършат работа. Трудността при развъждането на Прошарената зеброва амадина не идва от това да се постигне мутацията, а да се прояви оцветяването по стандартизирания австралийски тип. В повечето случаи получените птици са прошарени пъстри финки. От тук идва и основната цел на професионалните развъдчици да отсранят пъстрия фактор. Другият проблем идва от бялата "шапка", която се среща и при Lizard канарчетата, но при Прошарените амадини е по-голяма. Този белег може и да е свидетелство за действителна принадлежност към Прошарената мутация, обаче по изложбите не е желан.

Ефектът на прошарването може да се прояви във различна степен и постепенно да се увеличава след всяка смяна на перушината. Някои Прошарени зеброви амадини ограничават характерния си ефект до появата на няколко бели ивици, които напомнят бродерия.

Най-често се получава мъжкар, чието оцветяване на бузите се свежда единствено до появата на оранжева резка в близост до черната "сълза" под окото.
За да се създаде Прошарена зебра в пълния й блясък и с бузи като горните е нужно и двете разплодни птици да са Прошарени. Това е причината тази мутация да е сравнително малка по размер за разлика от останалите, а когато се направи опит да се увеличи размера й, това се отразява негативно на прошарванет.

До тази мутация има близък вариант, който се нарича Обратно прошарен (Reverse Grizzle). Представителите му са по-големи бели птици със солидно количество тъмни петана (обикновено сиви) по мантията и крилете.

Стандарт:

Прошарен мъжкар - с бели петънца по всички пера, които да създават ефект от напръскване; мястото около ушите да бъде в цвета на тялото, а от бузите да бъде оцветено единствено 12% пространство в близост до сълзата под окото.
Прошарена женска - същото като мъжкия с изключение на това, че типичните второстепенни полови белези за него са заменени с обикновения цвят на тялото; бузите се различават по по-светлия вариант на цвета на тялото.


Около Прошарената зебра продължават да се водят дискусии за уточняването на стандарта й и те едва ли ще приключат скоро, защото както виждате оперението й е колкото впечатляващо, толкова й усложняващо.

Джордж

Нова мутация, развита от Дейвид и Марион Рийс от Аделейд в Южна Австралия. Кръстена е на името на мъжа, в чиято волиера семейството за пръв път видяло странната зеброва финка. В началото помислили, че си имат работа с някаква странична форма на Прошарена амадина; последвалото развъждане увеличило ефектите в новата мутация, но още не са фиксирани всички особености до такава степен, че да се направи приемливо описание. Много от чертите се срещат и при останалите птици, но несъмнено не в такава послдователност; други пък изобщо не са с универсален характер.
Описание на сив мъжкар:
Първото нещо, което прави впечатление, са бузите. Те са по-големи от обикновено и направо избухват от главата по посока на перата. Основаният им цвят е обикновен, но по тях се наблюдават бели петна, които увеличават размера си пропорционално на отдалечаването от лицето. Тези точици водят началото си от малки перца при бузите и са бели или оранжеви. Украсата на шията е по-едра от нормалната и се състои от черни линии на бял, а не на сив фон. По нея се забелязват и чести резки в оранжево. Черната линия на гърдите е едва доловима. Няколко екземпляра показват малки бели мустачки под и от двете страни на човката, които отсъстват при по-едро обагрените индивиди. Хълбоците също са интересни. При едни белите точици са заменени от бели резки и ивици, при други пък се срещат бели пера с произход от обикновените за това място червено-кафеви, а при трети виждаме бели петна на черен фон. Опашката се е запазила непроменена като обикновената, но задницата е на черни и бели петна. Едно от най-необичайните явления при тази необичайна мутация обаче е варирането на шарките по тила, гърба и крилата. По тях са пръснати едри точки, съчетаващи черен, оранжев и бял цвят. Те са с едра сърцевидна или бъбрековидна форма и по-лесно личат върху сивите птици, макар да съществуват и при тези с бежово оперение. При някои индивиди типичната за зебровата амадина черна лента на гърдите продължава чак до тила, като се срещат и други блуждаещи белези. Мъжките от този тип са определено по-големи и по-едри от обикновените зеброви амадини.
Женските могат да бъдат разпознати единствено чрез бухналите си бузи и странните перца около лицето. При тях е загатнат и едър белег на гърдите и също са по-големи от обикновените финки.
Като заключение можем да кажем, че това е истинска нова, уникална мутация, потвърждаваща невероятните възможности в селектирането на зеброви амадини. Тя доказва също, че в тази област може да се постигне още много.

© Copyright 2007-2021  TO ЕООД 

Designed with Mobirise