Mobirise

Канарчета

Любимци за ценителите на птичата песен и цветните форми. Тънка материя,която не всички владеят. Но именно в това е голямото предизвикателство на селекцията.


От хлапе гледам птици - минал съм през всички стълбички на Хобито. И съм доволен, че съм постигнал доста в него. Практиката, която съм натрупал и простотията, която ни заобикаля ме провокираха да започна да публикувам статии в които ще прочетете само истински неща за нашето Хоби.


Домашно Канарче

Светлозар Стефанов Манасиев
Селекционер на изложбени Вълнисти папагали – “Стандарт”

Както и всички домашни животни, канарчетата са опитомени и разпространени, като желани домашни любимци хванати от свободно живеещите птици в дивата природа. Латинското им наименование е Serinus c. canaria и представлява малка, невзрачна, зеленикаво-кафява птичка с тъмни щрихи по крилата и гърба и изключително красива песен. Обитава Канарските острови, Азорските острови и Медейра. Първото тяхно точно описание на поведението е направено от Болле по време на едно свое пътешествие през 1858 г., но още през втората половина на ХV век, те са обект на вниманието на човека. Със стъпването на островите, испанските моряци харесали тези малки зелени птички, които можели да се гледат в клетки и пеели неповторимо и започнали да ги превозват в родината си за да им се наслаждават. Много скоро модата да се гледа такава птичка в клетка заляла аристократичните среди и канарчетата заживяли в замъци и дворци, за което свидетелстват и редица русинки от онова време. Неминуемо се развила и търговията, дори възникнали специални птичи пазари, на които особено високо се ценели мъжките екземпляри, най-вече заради способността им да пеят. Дълги години вносът и търговията на канарчета били преференция на испанците, но желанието и любовта към тези птички увенчали опитите за развъждане с успех и ги превърнали от диви в стайни. От този момент канарчетата са едни от най-разпространените домашни любимци. Чрез пътуващите тиролски търговци, малките птички достигнали до всички краища на Европа и започнало тяхното развъждане и селекциониране в резултат, на което днес сме свидетели на над 120 породи. Любовта към тях се запазила още от харцките миньори, кото не само им се любювали и отдъхвали с песента им, но и ги използвали като сигурен показател за поява на отровен газ в мините, който дори в малки количества водел до припадане или умиране на птицата. Често пъти това спасявало много миньори, които развъждали, подбирали и умножавали своите канарчета.

Каква порода да бъде вашето канарче, с каква форма и цвят, е въпрос на личен вкус и предпочитание. Аз бих ви посъветвал само да разгледате малко по-подробно цветовете и формата на различните породи. Подобна информация можете да получите в зоомагазините или на орнитоложките изложби, откъдето бихте могли да си закупите птичка. Отново от вас зависи дали канарчето ви ще живее само или ще си има другар. Преди да направите покупката, внимателно разгледайте птичките. Перата трябва да бъдат гладки, чисти, добре подредени и покриващи цялото тяло. Голи участъци, изменения на краката или клюна не трябва да има. Областта под опашката трябва да е чиста, без зацапвания, сплъстени пера или следи от кръв. Здравото канарче подскача, чопли семена или друга храна, изглежда весело. Обърнете внимание на чистотата в клетката. Застоялата, разхвърляна или мухлясала храна, наличието на много изпражнения, мръсната вода в поилката, могат да са предпоставки за развитие на болести, които да се проявят по-късно. Общото състояние и вид на птичката не бива да ви притеснява с нищо. Все пак, ако искате истински да се наслаждавате на красотата на любовните отношения, на неповторимата песен на мъжкото канарче, на възможнжстта да отгледате млади птички, най-добрият избор е двойка млади и здрави, харесани от вас канарчета. И понеже за много любители най-високо ценена е красивата песен, ще отбележа само, че птиците не пеят за да се харесат на хората. Птичата песен представлява акустично обозначение на собствената територия и е предназначена предимно за намиране на партньорка и създаване на двойка.

Клетката, в която ще разположите вашата двойка ще представлява тяхната обозначена територия. Затова тя не бива да бъде прекалено малка. Най-удачната форма е правоъгълната с дължина не по-малка от 50 см. Ако вашите двойки станат повече, ще ви бъде нужна просторна волиера. Птиците в ятото ще съжителстват добре, само ако предоставеното им пространство е достатъчно. Канарчетата изграждат своя йерархия и доминиращите птици отстояват своето положение, стигайки често пъти до сблъсъци, резултатът, от които е откъснати или повредени пера или наранени птички. Всички кацалки, хранилки, поилки, ванички за къпане и чинийки за мека храна или кълнове трябва да бъдат достатъчно големи и в дотатъчно количество, така че всички птици, дори тези стоящи по-ниско в йерархията на ятото да имат свободен достъп до тях. А това означава волиерата да не бъде пренаселена. Въпреки, че канарчетата са изменили своя първоначален вид, вследствие на умелото им развъждане и подбор, въпреки че са се появили толкова много нови породи, селекционирани от повече от 500 птичи поколения, са се запазили тяхните естествени привички и човекът следва да се съобразява с тях. Мъжкият канар разгръща своята песен само, когато чувства себе си уверено и в безопасност. В противен случай ревностно отстоява своята територия. Пространството за летене е основна жизнена потребност за птиците. Изберете вашата клетка така, че канарчетата в нея свободно да прелитат от кацалка на кацалка. Всичко зависи от отреденото им от вас място.

Къде да поставим клетката с птичките е също важен въпрос. Специалистите съветват това да бъде някой тих, защитен от въздушни течения (дори в топлите летни дни) ъгъл. Пряката слънчева светлина е полезна за здравето и доброто настроение на вашите пернати любимци, но не повече от час-два сутрин.
И накрая ще се спра на подходящата височина, на която да разположите клетката. Опитът показва, че за да не се плашат и стряскат, канарчетата трябва да бъдат разположени на височината на погледа на човека. Ако ги поставите ниско те ще чувстват всеки минаващ край тях за огромна опасност, а ако са твърде високо ще загубите връзката човек-птица с най-силен елемент – зрителния. Редно е вашата клетка да бъде снабдена с подвижно дъно, което можете да застелете с чиста хартия или да посипете с чист речен пясък и лесно да почиствате. За да намалите количеството на разхвърляните семена или пера извън кафеза, изработете от тънка ламарина 10-12 сантиметрови первази и обкантете с тях долната страна на клетката. Със същия успех можете да използвате платнен кълъф пристегнат с ластик в горния си край. Много важна част от аксесоарите в кафеза са пръчките за кацане. Съветвам ви да не купувате готови пластмасови такива, а да си ги изработите сами. За целта използвайте прави клонки от меко дърво (липа, бреза, топола) с различен диаметър. По този начин канарчетата ще тренират мускулите на своите крачета и ще поддържат своите нокти. Съдовете за храна, вода, пясък и минерали трябва да бъдат лесни за почистване и подмяна, разположени така, че птичките да не ги зацапват.

Основен момент в правилното отглеждане на канарчетата е тяхното хранене. В дивата природа, те са принудени да прелитат дълги разстояния в търсене на вода и храна в резултат, на което изразходват много енергия. Такъв проблем при домашните птички няма, ето защо добре балансираната хранителна диета е основен фактор за запазване доброто здраве на канарчетата. Често пъти недостатъчното пространство за летене и изобилието на маслодайни семена в храната (които между другото са предпочитани) са предпоставки за затлъстяване, влошаване здравето на птицата, смърт. Специалистите посочват като основна част на зърнената смес за канарчетата семената на рапицата с черно-червен цвят и семената на растетието Phalaris canarensis познато още като “канарено семе”. Към тях в по-малък процент следва да се добави овес (белен), просо, ленено семе, мак, семена от салата. Всички семена трябва да бъдат чисти, без следи от паяжинки, изпражнения на гризачи или лош дъх. В зоомагазините се предлагат готови зърнени смески за канарчета, обогатени с витаминни и минерални добавки много подходящи и добре балансирани. Проверете дали храната е добре запечатана и обърнете внимание на срока на годност. На канарчетата можете да давате и покълнали семена. Те са меки, с охота се приемат и съдържат особено ценни хранителни вещества. За целта 1 лъжица от основната зърнена смес накиснете във вода за около 24 часа. Извадете, изплакнете и изцедете семената преди да ги похлупите със стъкленица. След 24 до 48 часа можете да предложите кълновете на вашите птички. Тъй като те бързо се развалят, особено в топло реме, следва да ги давате сутрин и час, два по-късно ги изхвърлете. Жизнено важна част от рациона на канарчетата са зелените растения. Листата от глухарче и салатата (трябва да сте абсолютно сигурни, че не са третирани с препарати за растителна защита, които в нищожни за човека количества са смъртоносни за птиците) е желателно да присъстват в храната ежедневно. Клонки с пъпките от неотровни дървета (върба, бреза, липа, топола) предлагайте също. Птиците чоплят кората и с охота изяждат пъпките, даващи им ценни вещества особено през зимата. Морков, ябълка, грозде, кайсия, праскова, изобщо всички плодове и зеленчуци на сезона могат да присъстват редовно на трапезата на канарчетата ви. Коричка хляб или сухарче, обезмаслена извара, твърдосварено яйце, грис, всичко това примесено с плодов или зеленчуков сок и няколко капки рибено масло, оформят чудесна мека храна, особено подходяща в периода на изхранване на малките. Водата за пиене винаги трябва да е прясна. В нея можете да разтворите предлаганите на пазара мултивитаминни добавки в определените дози. И не на послесно място е паничката с чист пясък, който допълнително можете да обогатите с минерали (счукани яйчени, мидени черупки или продаващи се минерални и калциеви съставки). Твърдите пясъчни зърна, които канарчетата поглъщат, активно помагат за доброто им храносмилане. Вие сте този от чиято отговорност зависи здравето и дълголетието на тези красиви малки птички.

Развъждането на канарчетата е относително лесен, но отговорен процес. Всеки гледащ у дома си двойка канарчета рано или късно пристъпва към тяхното развъждане. Тук трябва да отбележа, че до размножаване се допускат добре оформени, полово зрели птици не по-малки от 10-12 месеца. Въпреки, че при добри условия канарчетата могат да се размножават целогодишно, специалистите препоръчват месец март за начало на размножителния период. В клетка с дължина 40-50 см и снабдена с всички необходими принадлежности в горния край, на която се поставя готова основа за бъдещетото гнездо (предлагат се на пазара) се настаняват двойката канари. Поведението им рязко се изменя. Стават неспокойни. Често пъти летят заедно или издават характерни звуци. Женската присяда с разтворени крачета и повдига опашката си като извършва движения с глава, а мъжкият възбудено я ухажва и храни. В този период е добре по стените на клетката или дъното да се поставят парченца вата, суха трева, перца, памучни или вълнени нишки, които женската използва като строителен материал на бъдещото си гнездо. Това е естествен процес въпреки, че вие ще й предложите готово гнездо. В този период самецът пее с всичката си сила и красота. Самката отговаря на този призив, като му позволява с треперещи крила да я покрие. Със завидни акробатични умения мъжкият допира клоаката си до клоаката на женската и я опложда.

В завършеното гнездо скоро се появява първото яйце. Много любители практикуват следният похват – снесените яйца внимателно се взимат и поставят в кутийка с вата, а на тяхно място се слагат изкуствени. След появата на третото или четвъртото яйце, изкуствените се изваждат и се връщат истинските. Това трябва да стане много внимателно. По този начин женската започва да мъти яйцата едновременно и съответно след около 13 денонощия малките се излюпват едновременно. Това дава по-добри възможности на пиленцата за изхранване и оцеляване. Два-три дни след излюпването, ако има неоплодени яйца или умрели зародиши, те се отстраняват от гнездото. Пиленцата се освобождават самостоятелно от своята черупка. Те са слепи, покрити с рядък пух и веднага започват да искат да ядат като повдигат главички с широко разтворени човки към родителите си. На 5-я ден малките проглеждат и започват да се появяват зачатъци на перца. Обикновено канарчетата са добри родители и се справят с отглеждането на 5-6 малки. Пиленцата напускат гнездото на 19-20 дневна възраст, някой път и по-рано, а самката се подготвя за второ люпило. Особено важно е през целия размножителен период да засилите храната. Младите организми имат нужда от много и разнообразна храна за своето оцеляване. След като пиленцата са вече самостоятелни, се преместват във волиерата, където могат да се развиват. На 6 седмична възраст у канарчетата започва първото линеене. Старите пера се подменят с нови и този процес продължава около месец и половина – два. Птиците се покриват с нова гладка и блестяща перушина. Това е и времето, когато вие трябва да решите кои птици ще оставите за вас и с кои ще се разделите, за да се сдобиете с нови, които ще формират двойки и всичко ще повторите отначало през пролетта. На всяка цена избягвайте близкородствените кръвосмешателства, ако искате селекцията ви да бъде силна и здрава и да ви радва много години. 

Отглеждането на канарчета в добро здраве е целта на всеки техен приятел. Научете се да познавате птиците по видът им. Ако те са умърлушени, не се хранят или често пият вода, ако прекарват повече време уединени с настръхнала перушина и затворени очи, ако дишат учестено или издават свирукащи звуци при дишане, ако изпражненията им са воднисти или примесени с кръв имате повод за безпокойство. Болните птички се нуждаят от по-силна храна, спокойствие и правилно даване на предписаните от ветеринар медикаменти. Никога не ги оставяйте в общата волиера. Това може да зарази цялото ви ято. Поддържайте най-строга хигиена. Веднъж седмично измивайте всички поилки, хранилки, кацалки и цялата клетка с гореща вода. Не оставяйте разхвърляни хранителни остатъци, семена, подменяйте водата и чинийката с пясък. Редовно предоставяйте възможност на канарчетата да се къпят, те много обичат това, а и по този начин поддържат собствената си хигиена.
Не пренаселвайте волиерата и давайте разнообразна и правилно балансирана храна. Всичко това ще направи вашите канарчета весели, здрави и жизнерадостни, а вас дългогодишен техен приятел.

© Copyright 2007-2021  TO ЕООД 

Mobirise site builder - See it