Mobirise

ВОЛИЕРИ ЗА ПТИЦИ

Колкото по-близки до естествените са условията на отглеждане на птиците, толкова по-добро е тяхното здраве и дълъг живот. Наред с правилното, балансирано хранене, жизнено важно за здравата птица е пространството й за летене. Както знаем папагалите са много добри летци и в тясните клетки, често пъти изолирани и самотни, те се чувстват много нещастни. Ето защо изработването на клетка с по-големи размери е едно разумно решение. Преди това обаче трябва да сте сигурни, че начинанието ви няма да безпокои близки и комшии. За сведение ще ви кажа, че папагалите ще се чустват много по-весели и радостни в новата си волиера. А израз на радостта им, са всички онези силни звуци, естествени за вас, но най-вероятно изключително неприятни за околните. Като прибавим и неизбежното увеличаване на броя на вашите птици в новата волиера ви съветвам предварително да направите тези проучвания, за да не се окажат хвърлените средства и труд напразно. И тъй като възможностите са изключително индивидуални, ще ви представя няколко типа волиери от които всеки може да избере в зависимост от пространството, с което разполага.

Видове волиери

В зависимост от мястото, с което разполагате малката волиера може да бъде с желаните от вас размери. Тя е преносима, така че можете да се съобразите и с балконското ви пространство, където да разположите папагалите си през топлата половина на годината. Не я пренаселвайте! Целта е свободното простронство за летене да бъде повече, а не броят на птиците. Например във волиерата с размери 100 х 50 х 50 см. чудесно биха се чувствали и размножавали две двойки вълнисти папагалчета. Ако решите, обаче там да оставите и тяхното потомство тези размери ще са безкрайно недостатъчни за подобно ято. Респективно за по-големите видове папагали е необходима и по-голяма волиера. 120 х 80 х 60 см. са подходящи размери на волиера само за една двойка корели и т.н. Да бъде изработена от дърво и метал или изцяло от метал трябва да решите вие. При първият вариант ще са ви нужни летвички от твърд дървен материал с квадратно сечение около 15 мм и дълги и прави метални пръчки. Стените на волиерата се оформят като рамки от дървените летвички, предварително надупчени през около 15-18 мм. Металните пръчки се нанизват през тези дупчици и така се оформат решетките, които сглобени с винтове образуват волиерата с желаните от вас размери. Не забравяйте да изработите две вратички, достатъчно големи да могат да преминават през тях гнездилките, ако смятате да ги окачите вътре. Ако пък са закачени отвън на волиерата, тогава ще са ви нужни допълнителни малки вратички в горния край през, който птиците ще влизат в своите къщички. Като цяло обаче, аз ви препоръчвам да изработите своята волиера изцяло от метал. При всички положения дървените пръчици рано или късно ще бъдат изгризани, а и те могат да се приложат само при по-малките видове папагали. Конструкцията на металната волиера се изработва от винкел. Желателно е той да бъде по-тънък за да стане клетката като цяло по-лека. За обличане на страните можете да използвате оградна мрежа с отвор 20 х 20 мм или готови метални платна. Не забравяйте вратичките! Разположете ги така, че да са ви удобни при почистване на дъното, окачване на гнездилки, даване на харна и т.н. Много важно е изработването на легенче, в което стои вашата волиера. За целта ще ви е нужен лист ламарина и малко повече сръчност при разрязването. Страните на това легенче ще предпазват от неприятното разхвърляне на перушинки, люспи от семена, храна, пясък. Изберете някой светъл, но защитен от течение ъгъл на стаята и поставете клетката най-малко на 1 метър височина от пода. Това ще създаде сигурност на вашите любимци и приятна гледка за вас.

За целта основно е наличието на такава стая. Тук отново изборът на размери е ваш. За по-голямо удобство можете да използвате цялата височина на стаята. Най удацчното място отново е ъгълът. Две от стените са готови. Моделът е същия – винкел и мрежа. Тук обаче ще трябва да изработите достатъчно висока врата (най-малко 1.5 м) през, която да можете да влизате за да оставяте храна, почиствате и т.н. Направете первазите на дъното по-високи (50 см), за да предпазите стаята от замърсяване. Тук броят на двойките може да бъде доста по-голям, но не забравяйте, че пространството за летене е основната причина за разполагането на птиците ви в подобна волиера.

Ако единственото ви възможно място за пагалите ви е балконът, то балконската волиера би била идеалното решение. Ако обаче сте решили птиците ви да зимуват там той трябва да бъде остъклен. Принципът на изработка е същият както при стайната волиера, но трябва да вземете под внимание някои особености. Ако балконът ви не е остъклен, вратичката, през която влизате трябва да бъде двойна. По този начин ще изключите възможността някой от любимците ви да избяга. Обърнете особено внимание на въздушните течения. Не оставяйте два срещу положни прозореца или врата и прозорец отворени между, които се намира волиерата. Това може да бъде пагубно. Тъй като балконът е лесен за почистване и най-вече за измиване, водната профилактика на цялата волиера веднъж седмично е желателна и необходима за намаляване на риска от развитие на бактерии, заболяване на птиците и т.н.

Изнасянето на пернатите си любимци в просторна градинска волиера е мечтата на всеки притежател на папагали и висша форма на отглеждане, до която неизбежно се стига (ако условията позволяват, разбира се). Птиците там се чувстват естествено.
Изработването на нещо подобно е малко по-трудоемко. Първо трябва да се определи положението и размерите. Най-добре е изложението да бъде южно, а волиерата да се разположи в някой зидан ъгъл на оградата. Ако такъв няма, все пак зид от северната страна няма да бъде излишен. Тук трябва да спомена, че градинската волиера има 2 помещения – ВЪНШНО и ВЪТРЕШНО. Външното помещение по структура прилича на стайната и балконската волиера, но е доста по-голямо. Дължината и широчината отново избирате вие, но неразумно е височината да бъде повече от 2-2.2 м. След като се изравни и почисти основата, аз бих ви посъветвал да изкопаете 20 см. канали по размера на външното помещение, които да напълните с бетон и, в който да фиксирате металните колони на волиерата. Наистина това е доста трудно, но по този начин ще сте защитили клетката от гризачи и други неприятели, носещи опасности и зарази. След като сте оформили скелето на волиерата, можете да пристъпите към поставянето и укрепването на мрежата. Покрийте с някакъв вид плоскост тавана и с това ще предпазите папагалите и волиерата от пряка слънчева светлина и дъжд. Ако прецените, че мястото е ветровито и изложено на течения, удачно е закриването на едната страна на външното помещение. Вътрешното помещение на градинската волиера представлява малка стаичка, свързана с вратичка с външното помещение, където птиците нощуват, мътят и намират подслон през мокрите и студени периоди на годината. Размерите на вътрешното помещение зависят от това колко папагали сте решили да настаните. Тук сръчността и зидарските ви умения ще са ви от особена необходимост. Снабдете стаичката с малко прозорче за да влиза светлина през деня, а за през нощта инсталирайте слаба лампа. Тя ще предпази птиците от наранявания при стряскане и блъскане, когато е тъмно. Дали да влизате през външното или вътрешното помещение решете вие, но при всички случаи вратата трябва да е двойна и при отваряне на вътрешната, външната вече да е затворена. Бихте могли да пускате папагалите понасящи студа през зимата навън, но само денем. Температурата във вътрешното помещение не бива да пада под 15?С.
За волиерите е задължителна добрата хигиена. Всички хранилки, поилки, ванички и други принадлежности трябва старателно да се почистват и измиват. Да не се допуска разхвърлянето и загниването на хранителни отпадъци. Препоръчително е посипването с чист пясък на дъното – задължителен за храносмилането на папагалите или в краен случай с чиста хартия.
Не претрупвайте волиерата с излишни предмети. Разположете кацалките така, че птиците да не замърсяват с изпражнения, поставените под тях предмети – особено хранилки или поилки. Бихте могли в някой ъгъл да посадите широколистно дърво – върба например – тя доста бързо израства и папагалите с охота ще се катерят по дървото, ще чоплят кората и изяждат пъпките. Изобретателността ви би могла да стигне и по-далече – плитки езерца с имитация на дъжд, водопадчета в изкуствени скали, алпинеуми с фонтанчета и т.н. Всичко е във вашето въображение и възможности за да се радвате на красивите си пернати домашни любимци – папагалите – разположени в направената от вас волиера - тяхната естествена среда.

© Copyright 2007-2021  TO ЕООД 

This site was built with Mobirise